ПДФ Штампа Ел. пошта

vinjeta-ver1
2002. година Господња

Улазећи у ову годину Господњу са пуно жеља и наде у помоћ Господњу, кроз цео пост наши верници су походили богослужења и причешћивали се како у још увек матичном храму Св. Краља Стефана Дечанског у Железнику тако према нашим сазнањима и у другим Београдским храмовима.

Бадње вече дочекасмо молитвено. Служено је вечерње, а служили су прота Милисав Вранић старешина храма у изградњи, отац Бранко Томић, ја писац ових редова. По завршетку вечерња испред западних врата Храма освећен је и упаљен бадњак. Посета је била релативно добра а могла је бити и боља.

Том приликом о. Бранко Томић је беседио и својом беседом поучио присутне вернике у вери и задужбинарству како би храм у изградњи што пре заблистао пожелевши срећне и благословене празнике радосним поздравом Христос се роди. Тако у славу Господа молитвено проведосмо све празнике у месецу јануару. Наши верници су похађали богослужења, а нарочито на Св. Богојављење у великом броју били су по воду у Железнику.

Св. Саву дочекасмо молитвено и прота Милисав и ја походисмо обе школе где смо освештали славско жито и пресекли славске колаче. У обе школе био је приређен пригодан програм а учествовао је и хор Храма Св. Краља Стефана Дечанског из Железника.Молитвено прође месец јануар у славу и хвалу Господу.

Морам напомененути да је из прошле године остало много неурађеног а планираног у нади да ће 2002. година бити више радна.

Часни пост је протекао у молитвеном расположењу и велики број верника се причешћивао не само недељама него и на Пређеосвећеним литургијама.

Тако дочекасмо и Лазареву суботу. На Врбицу у 15 часова служено је вечерње а после вечерња после које је освећена врбица.Вечерње као и освећење врбе служио је прота Милисав Вранић и ја. Прота је својом умилном проповеди поучио нам подарену паству али морам рећи да одзив верника није био како смо очекивали али даће Господ биће и више и боље.

Васкрсеније дочекасмо молитвено, први дан служисмо у Железнику, а на васкршњи понедељак у Сремчици било је молитвено и радосно Христос Васкрсе.

У току целог пролећа прота Милисав као и председник управе парохије Тома Станковић уз подршку целог одбора тражили су начина и могућности да се наставе радови на довршетку Св. Храма као и почетак изградње помоћног објекта односно канцеларије и сале, а да се у горњем нивоу припреми уједно и један стан за пароха.Почеле су припреме за довежен материјал и изградња је са доста муке кренула.Темељи су освећени у присуству свих одборника како би сви били и физички сведоци.

Дочекали смо нашу црквену славу Духове у понедељак. Било је ваистину молитвено не би се могло рећи да је посета била величанствена, али је била ипак достојанствена. Света Литургија је почела у 9 часова, служили смо прота Милисав Вранић и ја. Присутни су сабраћа из Железника прота Драган Анђелић и о. Бранко Томић. Са галерије храма на литургији одговарао је хор Храма Св. Краља Стефана Дечанског из Железника. Умилно појање, предиван амбијент молитвено даје проти Милисаву посебну снагу иако болест узима маха, али он у славу Бога то све издржа. Домаћини славе били су одборници као и прота Милисав и ја писац ових редова.

По освећењу славског жита и резању славског колача прота је беседио захваливши се пријављеном новом домаћину Николи Кијачићу а ја сам одржао скромну проповед да би после било послужење како је већ уобичајено за такве дане.

После славе прота одлази на лечење али из болесничке постеље будно води бригу о радовима који се раде на храму и помоћној згради. Пуно пута прота Милисав прекорева, пожурује на радовима али ја као и одбор не замерамо свесни да је то његова велика брига и жеља да се што пре ово дело зготови.

Сада је ево крај августа и долазе септембарски дани, послови односно радови се донекле скромно приводе према свом циљу у славу Бога.

Уз све бриге на изградњи у Сремчици и у свеопштем црквеном животу иако у болести прота Милисав Вранић бдије, хвали, прекорева, грди, али за добро, а ја грешни помажем колико то моје скромне могућности дозвољавају, сигуран да то Господ зна и види.

Молимо се свеблагом Господу да прота победи болест и да уз нашу скромну помоћ приведемо ово дело његовом циљу. Ових септембарских дана устоличен је Епископ Шумадијски Јован. Почели су радови облагања Храма Св. Саве на Врачару мермером. У ових осам месеци на нашем многострадалном Косову и даље зло бесни, а србски православни народ трпи зулум и зло које се скупило тамо одсвакуд, али ми смо народ трпељив, страдални, у Господа верујући.

 

Протонамесник Бранислав Стојковић