ПДФ Штампа Ел. пошта

 

vinjeta-ver1

1996/97. година Господња

 

У току друге половине 1996. године наставило се са активностима око припреме изградње нове цркве.

Дана 6. новембра 1997. одржана је седница на којој је договорeно око имена наше цркве, начин освећења темеља.

По питању имена цркве већина одборника је изразила жељу да буде име „Света Тројица“ као дан заштитника прославе села, ако то благослови Његова Светост Господин Павле,  ако не да буде: Св. Петка, Св. Стефан Штиљановић, Св. Василије Острошки, Св.Никола  или неки од светитеља који Његова Светост одреди.

По питању освећења темеља решено је да се уради што пре и да се на дан освећења постави шатор по принципу шведског стола и да се послуже гости.

Дан освећења је одређен 17. новембра 1997. године а ако Његова Светост не може тога дана да буде 15-20. новембра што је препуштено пароху да у договору са Његовом Светости утаначи.

Дана 12. новембра 1997. године је одржана седница на којој је свештеник обавестио Црквену управу о прихватању наших предлога да се храм зове „Света Тројица“ и да је благословом одеређен датум.Направљен је распоред дочека.Распоређени су и одборници по својим задужењима.

 

1998. година Господња

 

Почетком 1998. године јануара је пеминуо у Господу председник Црквеног одбора Господин Јован и то изненада преко ноћи. На сахрани је био цео Црквени одбор.

По истеку 40. дана Одбор је одржао седницу 26. фебруара 1998. године, на којој је по поднетом извештају од стране Старешине Храма изабран нови председник Господин Томислав Станковић који је досад био благајник, а за благајника Слободан Калац досадашњи заменик. На истој седници је донета одлука да се у противувредности 50.000 ДМ на име аванса уплати за набавку материјала.

Друга седница је одржана 7. априла 1998. године на којој је о. Милисав Вранић информисао одбор у вези имовинско правних послова. На овом првом састанку били су о. Милисав Вранић и председник Томислав Станковић, а на другом пароси о. Милисав Вранић, о. Бранко Стојковић из Патријаршије Богољуб Цветковић где је договорено да се радови на Храму наставе а имовински односи пријаве судским органима.

На истој седници о. Милисав и председник Господин Тома Станковић су информисали одбор да је кредит од 100.000 ДМ реализован и да су се услови изменили те да сад треба позвати извођача Луковића да измени цифру у уговору ради промене курса ДМ.

Седница је настављена 8. априла где је присутан био и Господин Миливоје Луковић који је прихватио да исправи износ до 10. априла.

На следећој седници од 10. априла је договорено са извођачем да се за 230.000 ДМ изведу радови и то: сви земљани радови и потпорни зид, сви зидарско грађевински радови до завршне куполе, у суму су урачунати и сви радови на кровној конструкцији и изолирски радови и лимарски који су неопходни да се Храм покрије и то у року 180. радних дана. Одбор овлашћује председника Томислава Станковића и оба пароха да овај уговор потпишу са извођачем радова и да се достави Његовој Светости Патријарху Српском Господину Павлу на одобрење.

На седници од 29. маја одбор је обавештен да је набавку материјала уплаћено 238.000 дин. и на руке извођачу Луковићу од 10.000 ДМ.

На седници од 16. јуна 1998. године одборници су информисани од старне Луковића да се радови изводе квалитетно па је прихваћено да се извођачу Лукићу уплати 19.354 ДМ као остатак аванса.

На седници од 29. јуна је прихваћен предлог Његове Светости да се прозори преправе и сузе.

На седници од 10. јула 1998. године је председник Тома Станковић је тражио од Господина Луковића да информише присутне зашто је дошло до прекида радова. Луковић је обавестио присутне да је дошло до неспоразума између њега и подизвођача Вискозе „Лозница“дошло до неспоразума и да ће он довести друге раднике који нису радници Вискозе из Лознице.

Пароси о. Милисав и о. Бранислав, председник Томислав Станковић, надзорни орган Перо Ожеговић су обавестили одбор како је договорено у Патријаршији

да се до 23. јула наставе радови на Храму. Радови су настављени и прилично напредују.

На истој седници је усвојена оставка надзорног органа Пере Ожеговића и постављена Љубица Бошњак архитекта Храма.