ПДФ Штампа Ел. пошта

vinjeta-ver1
2004. година Господња

 

У јануару у нашој цркви као и обично најсвечаније прослављени су Божићни празници. На Бадње вече уз окићен бадњак окупило се мноштво народа да прослави рођење Богомладенца Христа. У порти Храма у којој су се још изводили груби земљани радови, после одслуженог вечерњег Богослужења наложени су Бадњаци уз величанствени ватромет, божићне песме и трубаче. Сви верници послужени су по традицији ових свечаних празника уз врућу ракију и кувано вино. Мате Јосиповић наш парохијанин из Сремчице потрудио се да са својим сином и члановима риболовачког друштва из Сремчице припреми за све присутне велики казан рибље чорбе и других специјалитета. Чланице Кола српских сестара припремиле су доста пита, колача и сувих шљива тако да је сав окупљени народ био прво духовно а касније и телесно нахрањен. Свечаност је потрајала до касно у ноћ. Целу свечаност је пропратила екипа РТС-а, а програм је емитован сутрадан после свечане Божићне литургије. Иначе на Свечаној литургији Храм је био мали да прими све присутне.

У фебруару Храм и порта оковани снегом и ледом, сви грађевински радови обустављени, обављамо редовно богослужења и вршимо припреме за пролећне радове.

Већ почетком марта почиње наставак грађевинских радова у порти, довршава се нивелација терена, а због величине плаца и због плана његовог озелењавања изграђује се две водоводне шахте у дубини плаца. Такође овог месеца одлучили смо да оснујемо црвену библиотеку, прикупили смо око 300 књига, купили пригодне витрине за њих, направили картотеку и почели са издавањем књига верницима. Целокупну бригу о књигама, њихов пријем, регистрацију издавање преузела је наша парохијанка Данијела.

Месец април у новоосвећени Храм доноси све оно што је ова парохија и народ одавно ишчекивао, нешто велико, свечано и величанствено.

Други април; на предлог Архијерејског намесника Београдско – посавског Протојереја Радича Радичевића, а уз сагласност свештенства овог намесништва и благослов Његове Светости одлучено је да се у нашем Храму изврши исповест свештеника у току Свете четрдесетнице.

2. април 2004. Свечани дочек Његове Светости

Исечак из дневних новина Блиц

За ово доба године у изузетно лепом и сунчаном дану дочек Његове Светости је био величанствен, после одслужене Литургије Пређеосвећених дарова причестио је више од четрдесет верника и свештеника, а потом је одржан братски састанак на коме је Његова Светост очинском поуком подсетио све присутне свештенослужитеље какав је наш позив и какав одговор морамо једнога дана дати не само за себе, већ и за поверену нам паству. После седнице свештенство су исповедили тројица најстаријих свештеника. У парохијском дому приређено је пригодно послужење.

Заједничка фотографија свештенства Арх. Нам. Бг-посавског

Претходни догађај у нашем Храму даје велики додатни подстицај да се настави са још бржим и бољим уређењем Храма и порте. Уз помоћ прилога наших верника изграђује се прелепа фонтана, неколико клацкалица и љуљашки, практично један цео мали забавни парк за децу наших верника.

Такође се приводе груби радови на нивелацији терена и ствара се могућност да се покуша са озелењавањем порте и засађивањем биљака.

Фотографије начињена непосредно по пуштању фонтане у рад

Апелом на богослужењима и свим локалним медијима верници масовно приступају акцији озелењавања порте и за неколико дана целокупни плац око Храма је потпуно препорођен, засађено је више стотина биљака, цвећа, воћњак и енглеска трава.

Храм већ средином априла је добио једну нову слику због које је све више народа посећивало Света богослужења, младенци који су желели да ступе у Св. Тајну брака нису више морали да масовно одлазе у градске Храмове и постепено се стварала позитивна атмосфера за најсвечанији тренутак нашега Храма који се догодио 17. овог месеца.

Уз помоћ вероучитеља из наше основне школе Ненада Јовановића, а уз сазнање да је много не само деце него и одраслих у нашој парохији некрштено и невенчано сачињен је један заједнички јавни позив да сви људи и њихова деца дођу у новоосвећени и новоизграђени Храм и његов почетак овековече тако што ће водом и Духом Светим постати чланови цркве Христове и тако његов физички и материјални напредак поткрепити својом жељом и чежњом, а уједно и кајањем што нису били у могућности да у свом месту имају светињу у којој ће прве кораке свог духовног узрастања начинити управо у њој.

У школама је сачињен и подељен апел за децу и родитеље, одзив је био задовољавајући. У једном дану у једном месту где до само пре пола година није постојало ни једно светилиште, ни једно црквиште, крштено је преко 60. боголиких душа. Велика свечаност завршена је пригодним послужењем са пуно емоција и суза радосница.

У овом месецу , васкршњи празници донели су пуно радости, а у духовном плану озбиљно афирмисали наш Свети Храм.

Крајем овог свечаностима испуњеног месеца наш хор одржао је свечани духовни концерт уз пригодан вишечасовни програм КУД –а из Сремчице.

Месец мај због приближавања нашој првој Храмовној слави наметнуо нам је обавезу да све до сада учињено не само оправдамо него и унапредимо. Одржавају се седнице управног одбора и све је спремно за Духове (31. мај).

Порта потпуно сређена, спремна за славу, постављени шатори, рингишпили, мноштво верника, свечана Литија, богослуже:

Игуман студенички отац Сава, свештеници Драгослав Стикић, Александар Лукић, Милорад Симић, Бранко Томић и ђакон Влада Вићентијевић. Домаћин славе био је Драган Нешић. Поводом ове свечаности Њ.С.П.С.Г. Павле је све заслужно одликовао Светом Патријарашком граматом.

Умесецу јуну у Храму је постављено озвучење и постављене су све иконе на иконостас.

Крајем месеца августа (29) поводом нове школске године у нашем Храму уз присуство великог броја деце помолили смо се Богу за сву децу и призвали Духа Светога да им отворе разум да што боље разумеју науку коју уче на корист својих родитеља, наставника и наше Свете цркве.

У месецу септембру Патријарх Српски Господин Павле уз честитке великог броја званичника и пријатеља наше цркве прославио је свој 90-ти рођендан. Захваљујући нашем Светом Патријарху за све што је учинио за Храм Свете Тројице у Сремчици, за наше вернике, за српски народ, за писца ових редова и ми се придружујемо овим честиткама речима „Долгоденствуј свјатијејшиј владико на многаја љета.“

Почетком месеца септембра одмах по призиву Светог Духа на ђаке у Храму смо испред све већег броја верника запазили у олтару десет нових малих чтеца обучених у стихире у старости од две до осам година.

У овом месецу догодио се један веома, веома, тужан догађај, недалеко од Свете Горе погинуо је Александријски Патријарх Петрос у удесу хеликоптера.

Што се тиче радова у нашем Храму дневно се ради на уређивању и одржавању зелених површина као и воћњака.

У међувремену започели смо велику акцију прикупљања нових садница како би смо на време у овој години посадили бар још стотинак нових биљака.


Тако је и урађено, засађено је више стабала зимзеленог дрвећа, различитог воћа, као и доста цвећа и украсног биља. Тај рад крунисан је и завршетком друге фонтане која је одмах пуштена у рад, а све захваљујући прилозима наших верника.

У новембру радови у порти више нису толико интензивни, али је настављено са свакодневним радовима на одржавању порте, а све у духовној радости очекивања Божићног поста. Већ прве недеље причестио се велики број верника, а можемо се похвалити и великим бројем крштених у последња три месеца, што показује да духовни развој Ц.О. Сремчица, не заостаје за осталим парохијама.

Унапређењу духовног живота нашег храма допринели су и часови веронауке, који се одржавају у сали парохијског дома. Часове посећују деца школског узраста, као и старији парохијани који постају све редовнији и активнији.

Месец децембар протекао је у припремама Црквеног одбора за дочек празника рођења Богомладенца Христа уз редовно одвијање седница.