ПДФ Штампа Ел. пошта

vinjeta-ver1

2008. година Господња

 

Бадње вече (6, јануар 2008. године). Свечано вечерње богослужење служили су: протојереј Мирослав Стикић – старешина Храма, протојереј Дејан Стефановић – парох сремчански и протојереј – ставрофор Душан Пушкар. После вечерња благосиљано је бадње дрво а, према српском обичају, налагање бадњака је обављено у црквеној порти. Око 500. верника је уз чај и кувану ракију, са радошћу посматрало ватромет приређен за ово свечано вече.

Гост бадње вечери је био ТВ водитељ и свима познато ТВ лице Дејан Пантелић, који је врло срдачно дочекан од верника и управе Храма.

Наш драги гост Дејан Пантелић
на послужењу у парохијском дому
после налагања бадњака

Црква посута сламом
уочи вечерњег богослужења

Вечерња служба

На празник Врбице (19. априла 2008.) Црква у Сремчици је била премала да прими велики број деце са родитељима. Више од стотину деце, тискало се око стола на коме је освештана врба. Вечерње богослужење и освећење врбе служили су: протојереј Мирослав Стикић, протојереј Драган Стефановић и протојереј – ставрофор Душан Пушкар. Након освећења обављена је свечана Литија.

 

Цела Страсна Седмица била је испуњена богослужењима која предвиђа Типик, а од Велике Среде до Васкрса био је присутан велики број верника. У току тих седам дана, св. тајни исповести приступило је и до 100. душа по богослужењу, припремајући се за празник Васкрсења Христовог.

На тај најрадоснији дан причестило се око 200. верника.

Прослави Васкрса, у циљу прикупљања прилога за нашу Цркву, прикључила се и ОШ „Вук Караџић“ из Сремчице. На том приложничком концерту прикупљено је 12.129 динара.

Детаљ са вечерња на Велики петак

Неколико дана по Васкрсу 2008. године на радост свих нас, а у славу Божију, завршено је осликавање олтарског дела Цркве. Тиме је завршена прва фаза, од предвиђених – три. Друга фаза, осликавање средине храма, почеће ако Бог да, после Божића 2009. године.

На празник Силаска Светога Духа на Апостоле (14. јун) наше храмовне славе, Свету Архијерејску Литургију служио је Његово Преосвештенство Епископ Атанасије, Викар Његове Светости уз саслужење више свештеника: протојереја – ставрофора Бранка Митровића, Архијерејског намесника посавског протојереја – ставрофора Душана Пушкара, гостију:  протојереја Милорада Симића, јереја Александра Лукића и пароха сремчанских, протојереја Мирослава Стикића и протојереја Дејана Стефановића.

На овој празничној Архијерејској Литургији, по благослову Њeгове Светости Патријарха Српског Господина Павла, одликован је протојереј Мирослав Стикић, старешина нашег Храма, правом ношења напрсног крста.

Са дочека Архијереја

Детаљи са произвођења протојереја Мирослава Стикића
у чин – протојереја-ставрофора

После Свете Литургије, Његово Преосвештенство Епископ Атанасије је са свештенством и присутним верницима, пререзао славски колач. Домаћин славе, за ову годину, био је г. хаџи – Милан Магдаленић, из Сремчице.

По благослову старешине наше цркве протојереја – ставрофора Мирослава Стикића, започето је штампање парохијског билтена црквене општине у Сремчици. Први број је изашао на Светог Илију 2. августа 2008. и бесплатно подељен верницима.


Парохијски билтен је осмишљен као информатор нашим парохијанима, али у њему се могу наћи и текстови верско – поучног карактера.Билтен излази месечно и дели се бесплатно, а компјутерску припрему ради протојереј Дејан Стефановић парох прве парохије сремчанске

Са Јелеосвећења

У суботу, 23. августа ове године, после Свете Литургије, по први пут у цркви Свете Тројице у Сремчици, обављен је чин јелеосвећења. У овом Светом чину учествовало је седам свештеника и два ђакона: протојереј – ставрофор Мирослав Стикић, старешина цркве; протојереј – ставрофор Драган Анђелић, парох у Железнику; протојереј – ставрофор Душан Пушкар; протојереји: Дејан Стефановић, Драгослав Стикић и Рајко Вукосављевић; јереј Бранко Томић; ђакони Сава Топаловић и Јован Лучић и монах Христофор (Неђић).

Црква у Сремчици је била испуњена верницима који су се у миру и стрпљиво молили за себе и своје болесне сроднике, чија су имена читана у току овог светог чина.

На Велику Госпојину 2008. године Света Литургија је почела у 8.30h. Служили су отац Душан Пушкар и прота Мирослав. Том приликом исповеђено је и причешћено око 40 – оро верника. А након само неколико дана, у недељу 31. августа 2008. после Свете Литургије служен је призив Духа Светога за срећан и Богом благословен почетак школске године за наше ученике. Том приликом, у Храму је било доста ђака са својим вероучитељима и свим присутним малишанима је подељено око 180. распореда часова са молитвама пре и после учења.

Одмах на почетку месеца септембра, тачније 02. септембра 2008. године одржана је Седница ЦО у сали парохијског дома на којој се између осталог разговарало о наставку фрескописања Храма и о текућим проблемима. Тада је одлучено да се започне са фрескописањем централног дела Цркве (главне куполе) и леве апсиде. Такође, потребно је сакупити средства и материјал за постављање грејања у библиотеци и осталим просторијама Парохијског дома. Читав овај месец протекао је у напорима Управе Храма, Кола српских сестара и свих верника добре воље да се сакупе средства за предстојеће радове. У исто време, духовни живот Храма се одвијао по устаљеном реду. Верници су долазили, распитивали се о томе како могу и они учествовати у свим наговештеним радовима.

У истом радниом духу, протекао је и месец октобар. Време је постајало све хладније, наговештавало је да зима може бити дуга и хладна. Велики број празника у овом месецу (Зачеће Св. Јована Крститеља, Задушнице, Михољдан, Покров Пресвете Богородице, Томиндан, Срђевдан, Св. Петка и Св. Петар Цетињски, Св. Лука) доводио је у наш Храм и славаре који су се брзо упознали са проблемима грејања у Парохијском дому. Одлучено је да се одмах почне са постављањем система за грејање, тако да се у овом месецу сакупио сав потребан материјал (радијатори, цеви, котао и др.)

Месец новембар 2008. протекао је у радовима у Парохијском дому. Мајстори, монтери грејања су врло брзо и марљиво постављали систем. Већ половином месеца ови радови су били завршени, а читав овај подухват коштао је око 6.000€.

Био је веома хладан дан када је грејање пуштено у рад, али убрзо, све просторије Парохијског дома су биле загрејане. Сада за све запослене у Цркви и сваког верника који буде дошао да позајми књигу или попије чај или кафу више никада неће бити „зиме“.

За успешан завршетак овог пројекта захвални смо пре свега мајсторима – браћи Горану и Зорану и њиховим сарадницима из Сремчице, као и свим донаторима који су помогли у материјалу.

2008. новембар, захвална трпеза
љубави извођачима радова
који су постављали систем за грејање

У исто време духовни живот Храма био је веома активан, јер и овај месец прославља многе светитеље. Такође, сви смо се припремали и за почетак божићног поста који је и ове, као и прошле, почео 28. новембра.

Месец децембар 2008. је протекао у свакодневним активностима. Убрзано су се сакупљала материјална средства за наставак израде фресака у Храму који се планирао већ за јануар 2009. године. Такође, отпочеле су припреме за највеће славље у Цркви – руђење Богомладенца Христа. На седницама ЦО које су се одржале у овом месецу договорене су све појединости о расподелама обавеза око припреме Божића и почетка радова фрескописања главне куполе Храма.

У исто време, врло свечано су прослављени празници Детињци и Материце. Као и сваке године, по традицији, после Св. Литургије на Детињце, сви присутни верници и све мајке честитале су деци њихов празник разним пригодним поклонима, а недељу дана касније, исто тако је било и са нашим мајкама, само што су и овог пута све жене морале деци поново поклонити нешто да би, по обичају, биле одвезане.

И тако је протекла још једна година, петогодишњица отварања наше Цркве. Овај мали јубилеј показао је како за кратко време, уз Божију помоћ и вољу верника, све може изгледати као да је у питању велики јубилеј. Често се сетимо првих дана, када је све почињано од нуле, сетимо се свих радова, напора, тешкоћа...

Срећни смо и задовољни што нам је Бог дао да после само пет година будемо поносни на нашу порту и још лепшу Цркву у њој.