Слава кола сестара ПДФ Штампа Ел. пошта

Недеља Мироносица (грч: Κυριακή των Μυροφόρων), трећа недеља после Пасхе-Васкрса, посвећена је женама мироносицама, првим сведоцима Христовог Васкрсења, а такође и Јосифу Ариматејском, једном од тајних Христових ученика као и Никодиму, који је тајно долазио Христу и слушао његову науку. Обојица су извршила погреб Христов. Поред Марије из Магдале, остале мироносице које су у први дан недеље дошле на гроб да помажу Христа, биле су: Саломија, кћи Јосифа Обручника, а супруга Зеведејева, мајка Апостола Јована Богослова и Јакова и Марија, мати Јакова Малога и Јосије (Мк 15,40). Апостол Лука спомиње још и Јовану (Лк 24,10).

У Синаксару Недеље мироносица помињу се још Марта и Марија, сестре Лазареве, Марија Клеопова и Сосана. Празник је установљен у IX веку, а песме за празник писали су Анатолије, игуман студијскогманастира (IX век) или солунски Епископ (IX или X век), Косма монах (око 743) и Теофан (после 843). У служби ове недеље певају из посљедованија Великог петка и песме посвећене мироносицама и тајним ученицима Христовим.

Те недеље, као и три наредне, на вечерњу се после стихире на стиховње певају стихире Пасхе: "Пасха свјашченаја", а на јутрењучитав Пасхални канон са додатком нарочитих богородичних (који се и током Светле седмице певају после тропара Пасхалног канонасвакодневно, осим првог дана). Тамо где је храм посвећен женама мироносицама, додаје се још и величаније. Особеност суботње службе ове седмице је то што се на њој врши оданије празника, па се зато на"Господи воззвах" певају исте стихире као и на сам празник.

 

Недеља Мироносица је крсна слава кола сестара при нашем храму.

Домаћин славе била је сестра Јасмина Петрић а за идућу годину је сестра Гордана Стојановић из Сремчице. Свету литургију служили су саборно наши пароси. После службе пререзали су славски колач и освештали славско жито. Након тога уследила је богата трпеза љубави у сали светосавског дома.

Слава васкрслом Господу за све !