ДУХОВИ - Храмовна слава - 2014. година ПДФ Штампа Ел. пошта

 

Проповед на Свету Педесетницу

 

A ми не тражисмо духа овога свијета, него Духа који је из Бога, дa

знамо што нам је даровано од Бога " /Кор.2,12/.

Ове поменуте речи упутио.је свети апостол Павле Коринћанима, којима упозорава грађане града  Коринта,  а  и  све  хришћане,  да  у молитвама Богу, моле, да нам да Духа који од Њега излази. Оног Духа, који је на дан Педесетнице сишао на апостоле Христове у духу огњених језика, да их: ослободи страха Јудејскога; да их охрабри, ојача; да их упути на сваку истину, да им снаге и оспособи за узвишену службу која им предстоји: пропевед светог јеванђеља Њиховог васкрслог Учитеља; иако им предстоје разна искушења, патње и прогони, хапшења и мучења; да смело и храбро крену на пут за извршење задатка, који им је Њихов Учитељ одредио.

Њихов задатак је тежак, али једновремено и деликатан: да у људско друштво унесу нову науку, нове идеје за нови живот у Богу и са Богом; да свет просвете и преобразе високим принципима Христове науке и њима створе ново правично и слободно друштво.

Ми не тражимо, вели апостол Павле, духа овога света. Обратимо добро пажњу на ове његове речи. Данас се савремени човек махом храни и напаја храном и пићем. Храном од духа земаљскога; не тражи данашњи наводно цивилизовани свет Духа који излази Од Бога; његова храна и пиће је она, која му је на дохвату руке и тренутно му доноси извесно телесно пролазно задовољство за његово материјално тело; развесељава и задовољава његове телесне жеље и прохтеве. Пружа му тренутно пролазну радост.

Данашњи човек и не покушава да подигне своју главу, да баци поглед небу; да моли Духа који од Бога излази: Духа премудрости, Духа разума, Духа страха Божијег, који нам живот даје, и то не тренутни, временски, већ живот вечни, балажени у Царству Божијем.

Дух који је од Бога, просвећује човека; открива праву истину и пружа му тачан и јасан одговор на питање: шта је човек; одакле је дошао; и куда иде? Тај Дух од Бога помаже човеку да сазна прави смисао свога земаљског живота; да увиди своју слабост и немоћ; да је човек једна слаба трска, коју и најмањи и најслабији поветарац може да преломи; да сазна да су земаљска блага, којима се човек наслађује ништавна и краткога века, задовољавају тренутно наше телесне прохтеве а једновремено упропашћују нашу бесмртну душу.

Дух који је од Бога је Дух Свети, који пере душе и умива наше срце, уз Божију помоћ и нашу жељу и одлуку да се покајемо и ослободимо од свих зала и наших безакоња; која одводе нашу душу у сигурну смрт.

Онима који желе и траже Духа светога, апостол Павле поручује:

„У свему покажите се као слуге Божије, трпљењу многом, у невољама, у биједама, тјеснотама " /П.Кор,6,4/.

Свети апостоли Христови пре силаска Светога Духа, лутали су и гледали на небо уским земаљским погледом; силаском светога Духа. Испунила су се срца њихова јеванђелском љубави; а њиховом разуму постале су приступачне све тајне Божије, а које нису могли да схвате ни највећи светски научници и мудраци; а ето Дух свети открио је то простим нешколованим рибарима - људима из народа, јер су имали чиста срца и ум непомућен телесним жељама и страстима.

Апостоли кроз дарове Духа светога постају учитељи и тумачи Божанских тајни, и то не једној групи људи, већ свима народима на земаљској кугли.

Дух Свети је Дух утешитељ свима онима који су у жалости; избавитељ оних који страдају; опробани стручни лекар и исцелитељ свих болесника и од најтежих болести. Апостоли су Духом светим наоружани љубављу према људима и уз Божију помоћ стрпљењем и неизмерном снагом добијеном благодатима Духа светог за истрајност и издржљивост у свим недаћама и бедама живота, у мучењу и мученичкој смрти, победили све недаће и искушења и умирали су за вечне божанске истине радосно са песмом на устима и погледом на отворено небо, гледајући свог васкрслог учитеља, да поднесу извештај : да су са успехом извршили постављени им задатак.

Помолимо се и ми данас нашем Спаситељу да и нама пошаље Духа, који од Бога излази, да нас просвети и уразуми, ојача и умудри, избави и спаси од свакога зла и искушења; да нам да снаге да и ми успешно завршимо на земљи постављени нам задатак, а на небу за то добијемо своју заслужену награду.

Амин Боже дај !

+++

Уочи празника Силаска Светог Духа на апостоле служено је празнично бденије у нашем светом храму. Бденије су служили протојереји-ставрофори: Бранко Митровић - архијерејски намесник београдско-посавски и Мирослав Стикић - старешина храма.
Сутрадан на Тројице храмовну славу свету литургију су служили протојереј-ставрофор Мирослав Стикић, протојереј Деливоје Рајак, јереј Александар Гагић и протођакон Стеван Рапајић.
После литургије обављен је трокраки опход око храма и резање славског колача. Након тога уследио је славски ручак који не припремио наш брат Драган Филиповић из Сремчице.
Сутрадан другог дана Духова у нашем храму служио је свету архијерејску литургију Његово Преосвештенство Господин АНДРЕЈ епископ аустријско-швајцарски.