ПДФ Штампа Ел. пошта

 

 

vinjeta-ver1

1999. година Господња

На седници од 8. јула 1999. године је упознат Одбор од стране старешине Храма да је ступио у контакт са извођачем и подизвођачем да заврши радове половином јула.

Стицајем временских неприлика и великих киша радови су прекинути половином месеца новембра са намером да се настави са почетком грађевинске сезоне 1999. године.

Из свима познатих разлога радови нису могли бити настављени у пролеће, јер се није могла  гарантовати безбедност радницима.

Божијом помоћи радови су настављени 5. августа 1999. године и стигло се до фазе зидања кубета.

Радови добро напредују али се осећа све више проблем са обезбеђивањем финансијских средстава. Кредит смо истрошили а добровољних прилога доста мало пристиже.

У последње време дошло је до примене нових прописа по којим се средства уплаћена на жиро рачун све теже подижу.

Мора се констатовати чињеница да у Сремчици која постоји много година поготову староседелаца, интересовање за градњом Цркве је очајно. Досељеници су заинтересованији али и њихова средства нису довољна за изградњу.

На територији парохије у Сремчици је у 1991. години населио се осетан број избеглих лица из Хрватске и Босне, и то таман да се превазиђе наступила је катастрофална ситуација по српски народ на Косову који је са повлачењем војске и полиције, под притиском албанских екстремиста био приморан да се сели са вековних огњишта.

У Сремчици је велики прилив избеглица са Косова тако да и ми свештеници смо у тешкој ситуацији јер им не можемо помоћи. Људи су без крова над главом, без средстава за издржавање, не збринути, тако да је туга велика гледати, те људе обезглављене, како потишњени иду не знајући шта да раде!

Да трагедија буде већа и људи који би им помогли немају средстава за своју егзистенцију, себи немају а пружити морају из брижног, хришћанског и комшијског осећања.

Надајмо се да се ова трагедија оконча и да би се они могли вратити на своја вековна огњишта. Но страх ме обузима да овакво стање не потраје, јер су нам прогнозе суморне. Надајмо се да ће преблаги Господ подарити снаге и благослова напаћеном роду српском да преброди ове неприлике и незгоде.

Што се тиче радова на изградњи Цркве надамо се да ће ако обезбедимо средства грађевински радови бити изведени до краја године. Иако имамо и објективних и субјективних потешкоћа остаје нам Вера у Бога и Његову помоћ, као и наше још више активирање како би Храм био што пре довршен, Богу у славу а нашим душама за спасење – Амин.