ПДФ Штампа Ел. пошта

 

vinjeta-ver1
2009. година Господња


Последња недеља поста, а прва 2009. године, као и увек протекла је у последњим припремама за дочек божићних празника. Пошто се сваке године, по традицији, већ знају задужења сваког ко учествује у припремама, није било сумње да ће и ове године Бадње вече и Божић у нашој Цркви бити прослављени онако како то захтевају ови празници и онако како су то годинама навикли наши верници.

 

Освануо је 6. јануар 2009. – Бадње јутро. Као што је било договорено, чика Маре је донео сламу, Милан Ковачевић и Милан Богојевић мале бадњаке који ће се делити верницима и велики бадњак који ће се окитити у Цркви. Жене мироносице су доносиле слаткише, суво воће, орахе, лешнике и кестење, изникло жито у украшеним малим саксијама и украсне траке којима ће се китити бадњачићи за вернике. Убрзо затим, стигла су и деца из дечијег црквеног хора која овог пута нису могла да помогну у украшавању Цркве и порте јер су за све вернике за Бадње вече припремили велику Божићну представу, па су тога јутра морали бити на генералној проби у самом Храму. Читав дан је протекао у пажљивим припремама: деца су на амвону са својим учитељима Иваном и Саром припремали представу и дотеривали сцену, богослови су уносили бадњаке, мироносице су китиле бадњак и Храм, уносила се слама, жито, балонима и сијалицама, такође, украшавали су се парохијски дом и капела, и врло брзо су Храм и читава порта блистали у пуном сјају.

Велика Божићна представа почела је у 16 часова. Том приликом су све присутне вернике деца одушевила својим приказом рођења Богомладенца не само својим глумачким способностима, већ и сценом која је потпуно дочарала изглед пећине у којој се родио наш Спаситељ, Син Божији, Господ Исус Христос.

Изглед Храма непосредно пре вечерњег богослужења на Бадње вече, 2009. године

Одмах затим, у 17 часова, почело је свечано вечерње богослужење на коме су служили свештеници Мирослав, Дејан, Душан и Бранко. Уз присуство више стотина верника, након вечерњег богослужења, кренуло се у трократни опход око Храма са освећеним бадњацима, који су се након опхода однели до већ припремљеног огњишта. Свештеници, богослови, хор и сви верници певали су Божићни тропар док су звона на Храму непрестано звонила. После првог упаљеног бадњака, ватромет је већ севао на небу, а дечица из црквеног хора певала су божићне песме. Сви су се грлили, поздрављали „Хрисос се роди – Ваистину се роди!“

Након паљења бадњака сви присутни верници су послужени рибљом чорбом, куваним вином и ракијом, чајем, кафом, воћем, слаткишима. У сали Парохијског дома припремљена је и бадњачка вечера за све оне који су помогли да ово вече, као и све до сада Бадње вечери буде свечано и достојно дочеку рођења Највећег Сина.

Сутрадан, 7. јануара 2009. године свечана божићна Литургија почела је у 6 часова. Служили су свештеници Мирослав, Дејан, Душан и Бранко. Тог јутра, исповеђено је и причешћено око 400. верника. Након Св. Литургије прочитана је божићна посланица Његове Светости Патријарха српског Господина Павла, а отац Мирослав се у име управе захвалио свима онима који су помагали у припремама и позвао вернике да се помогне да порта и Храм буду враћене у првобитно стање.

На Богојављање 2009. године Света Литургија је почела у 8.30 часова, а служили су свештеници Мирослав, Дејан, Рајко, Душан и Бранко. Време је било прохладно, али Храм је био препун верника. После литије, извршено је велико водо освећење, а верници су већ навикнути од ранијих година, у миру и полако узимали богојављенску водицу и носили је својим домовима. И ове године на амвону су била постављена четири велика бурета са водом, тако да свако ко је дошао у Храм, могао је добити по мало воде.

Читавог дана, људи су у великом броју долазили и поздрављали се „Бог се јави – Ваистину се јави!“ И сутрадан на Св. Јована, сви славари који су дошли у Цркву да пресеку свој славски колач, а остали верници на богослужење могли су да добију освећену водицу.

Прославу Св. Саве, 26. јануара 2009. године започели смо свечаним вечерњим богослужењем у 17 часова уз присуство 18. верника. За певницом су били студенти Богословског факултета.

Сутрадан, 27. јануара, свечана празнична Литургија почела је у 8.30 часова, на којој су такође певали наши студенти уз присуство око 300. верника. У току Св. Литургије пресечен је славски колач који је припремила гђа Нада са породицом. На Св. Литургији коју је служио протојереј – ставрофор Мирослав Стикић, причешћено је 45. верника.
На крају богослужења, уз пригодну беседу свештеника, 63. деце лепим рецитацијама увеличало је овај празник. Свој деци која су била у Храму су подељени светосавски пакетићи.

Након завршених обавеза у Храму, прота Мирослав је пресекао и славске колаче у нашим школама „Вук Карџић“ и „Душко Радовић“. У програмима ових школа учествовала су и деца која су чтеци у нашем Храму. Овај празник, не само у Храму, већ и у целој Сремчици првенствено је прослављен молитвено уз присуство великог броја верника и деце.

На крају месеца јануара постављене су и скеле у централном делу Храма, тако да је отпочело даље фрескописање Храма.

Читав месец фебруар 2009. протекао је у напорима Управе Храма, КСС-а и свих верника да фрескописање што брже тече. Пошто је потребно сакупити пуно материјалних средстава, одмах се отпочело са договорима шта је најбоље учинити. Договорено је да се у наредном периоду морају организовати скупови, у виду донаторских ручкова или вечера где би се разговарало о радовима на фрескописању и изналажењу заједничког решења. У исто време, старешина Храма, протојереј-ставрофор Мирослав Стикић је у договору са председником ЦО Томиславом Станковићем одлазио на разговоре и састанке са председником СО Чукарица, одлазио у разна министарства, у Скупштину града, као и са нашим Митрополитом Амфилохијем. Такође прота је разговарао са директорима „Србија – шуме“, са директорима предузећа „Ратко Митровић“ и упућивао више десетина дописа свим државним и приватним институцијама које би могле да помогну наш Храм.

И поред ових великих напора, црквени живот је текао по устаљеном реду, са редовним вечерњим и јутарњим богослужењима.

Читав месец март 2009. протекао је у посту и припремама за празник Васкрсења Христовог. Већ у првој недељи поста, на Теодорову суботу, причешћено је и исповеђено око 300 верника. Читавог поста у нашем Храму су служене Литургије пређеосвећених дарова, тако да су верници могли четири пута у току недеље да се причесте.

Такође, у овом месецу је договорено да ће се први донаторски ручак у овој години организовати у посту, а у месецу априлу. Већ се правио списак могућих гостију који би дошли том приликом и помогли наш Храм, а централна купола Цркве је већ била завршена.

Још један догађај је обележио овај месец. Наиме ЦО Сремчица је добила још једног пароха – јереја Божидара Веселиновића, који је 18. марта 2009. године постављен за трећег пароха при нашем Храму. У дужност га је увео наш Архијерејски намесник, високопречасни протојереј – ставрофор Бранко Митровић.

Месец април 2009. године протекао је у духу припрема за Васкршње празнике. Радови на фрескописању Храма су се одвијали у најбољем реду, тако да се већ прешло на фрескописање леве апсиде Цркве.

Врбица (11. април 2009.), као и обично, прослављена је веома свечано. Тог дана је било топло, тако да је читава порта била пуна деце која су на грудима носила звончиће која су звонила у част овог празника. Врбове гранчице које су се освећивале после вечерњег богослужења, ове године су обезбедили Милан Ковачевић и Милан Богојевић. Освећене гранчице су подељене верницима, а деци је подељен већи број звончића и исто толико венчића.

Сутрадан на Цвети (12. априла 2009.) Св. Литургија је почела у 8.30 часова на којој је служио наш прота Мирослав. Читав Храм је био украшен цвећем које је требало да представи улазак Господа Исуса Христа у Јерусалим.

Након само два дана, 14. априла 2009. године организован је донаторски ручак у сали Парохијског дома са почетком у 15 часова. Том приликом се одазвао велики број најугледнијих домаћина Сремчице, као и велики број људи из шоу-бизниса и политике. Ручак је био веома успешан јер су гости лепо и домаћински дочекани. Том приликом добили смо много похвала на изгледу наше Цркве, као и на уређењу порте.

Естрадни уметници са свештеником на поклоњењу у нашем Храму, 14.04.2009. године

Наш свештеник са гостима: Цеца Шарић – најпознатија наша манекенка, Ацо Пејовић, Цакана, Гога Секулић – естрадни уметници. 14. април 2009. година

На Велики петак, 17. априла 2009. године ујутру су означили Царски часови у 8.30 часова. Служили су наши пароси. У 17 часова истог дана служено је вечерње богослужење са изношењем плаштанице, коју је изнео прота Душан и спустио је на, цвећем окићен „Христов гроб“. Том приликом плаштаницу је целивало више стотина верника. Уз проту Душана служили су још и свештеници Мирослав, Дејан и Бранко. Истог дана Плач Мајке Божије чуло је више од 400. верника у 20 часова. Служио је отац Мирослав са гостима. Након богослужења вршен је трократни опход око Храма са обношењен Св. Плаштанице.

На Велику суботу нашу Цркву је посетио наш намесник протојереј – ставрофор Бранко Митровић, целивао Св. Плаштаницу, проверио како се врше дежурства у Цркви и присутним верницима, свештеницима и особљу честитао сутрашњи празник.

(Изглед Христовог гроба(2009)
непосредно пред изношење 
Свете плаштанице и долазак Архијерејског намесника да јој се поклони)

Васкршња Литургија (19. април 2009.) почела је у 6 часова трократним опходом око Храма. Као и сваке године, и ове, овај празник је прослављен свечано. Испред олтара у Храму, постављен је лепо декорисан сто на којима су стајале корпе пуне васкршњих јаја. Св. Литургију су служили сви наши пароси са гостима Душаном и Бранком. У току читаве Литургије народ се исповедао да би се причестило око 650. људи. У току Литургије, освећена су јаја, а на крају је прочитана васкршња посланица Његове Светости Патријарха Павла. Свим присутним, уз нафору подељена су васкршња јаја.

Овом приликом у олтар је постављена нова дарохранилица.

На Васкрс 2009. Нова дарохранилица у фрескописаном олтару

Месец мај 2009. протекао је у редовним богослужењима и радовима у порти и Храму. Овај месец је обележен великом донаторском вечером 25. маја 2009. Том приликом поново је наш Храм посетио велики број јавних личности, као и госпођа Борка Вучић која је том приликом и промовисала своју акцију „Фонд младих сељака“.

25. мај 2009. година. Госпођа Борка Вучић са нашим протом Мирославом
Исти дан, наш свештеник са гостима: Цакана, Зоран Башановић и истакнути политичари

Почетак месеца јуна протекао је у последњим припремама за Храмовну славу.
Дана 6. јуна 2009. године на бденију уочи наше славе које је почело у 17 часова, служио је наш Архијерејски намесник, високопречасни протојереј – ставрофор Бранко Митровић са свештеницима Душаном, Драгославом, Мирославом, Дејаном и Рајком и јерођаконом Христофором. Том приликом Храм је био препун верника, а на лицима свих присутних, који су том приликом кропљени и помазани освећеним уљем, могло се видети да жељно ишчекују сутрашњи дан кад, по традицији, после Св. Литургије следи велико народно весеље. Након завршеног богослужења, припремљена је и свечана трпеза љубави за нашег намесника, сво свештенство, Црквени Одбор, помоћнике и особље.

Свечана трпеза љубави уочи Храмовне славе 2009. године са нашим Арх. Намесником, 
протојерејем - ставрофором Бранком Митровићем, свештеницима и ђаконом

Дан 7. јун 2009. освануо је ведар и сунчан. Црква и порта је већ била пуна народа који су дошли да се Богу помоле. На горњем плацу, поред капеле, постављен је велики забавни парк, а на доњем, поред Парохијског дома, шатор са око 1000. места где ће се служити сва јела и пића.

7. јун 2009. године. Непосредно
пре Св. Литургије – дочек нашег Архијереја

Света Архијерејска Литургија је почела у 8.30 часова. Служио је наш Владика Атанасије Ракита са шест свештеника и четири ђакона. Домаћини славе су били синови нашег проте Матеј, Марко и Лука Стикић, а за наредну годину, део славског колача, у име свог сина Павла, прихватио је Дејан Јосиповић, наш одборник. У склопу литургије упућена је благодарна молитва за летину и благо поднебље. Тога дана, исповедило се и причестило око 70. верника.

Четири ђакона произносе јектенију.

Успомене са Свете Архијерејске Литургије за Храмовну славу, 7. јун 2009. године.


Након Св. Литургије, сви заједно смо кренули у трократни опход око Цркве где су читана Св. Јеванђеља и служен је помен покојном проти Милисаву Вранићу.

Припрема трпезе за славу, 2009. године.

Свечани ручак је почео у 12 часова. Заједно са нашим Владиком, свештенством и ђаконима, сав присутни народ је био послужен.

И читавог дана људи су долазили и одлазили, у друштву или сами, служећи се у угоститељском шатору или забављајући се са својом децом у луна - парку.

У овом месецу, одмах на почетку Петровског поста, у наш Храм су дошли и велики пријатељи наше Цркве, Горан Стевановић – тренер ФК Партизан и Младен Фуртула – фудбалски менаџер. Том приликом су разговарали са нашим протом о томе како помоћи нашој Цркви у изради фресака.

Петровски пост, 2009. године. 
Прота у разговору са својим гостима 
(Младеном Фуртулом – фудбалским менаџером из Солуна и Гораном Стевановићем – тренером ФК Партизан)

Месеци јул и август 2009. протекли су у редовним богослужењима и у одржавању порте и Храма. Наши фрескописци су врло брзо осликавали нашу Цркву, а женице из КСС-а одржавале зеленило у порти. У овом периоду смо окречили целу Цркву споља, и на њој освежили и прелакирали сву дрвенарију. Такође окречени су и Парохијски дом (споља) и капела споља и изнутра. У истим овим месецима организоване су и две мање донаторске вечере за завршетак предвиђене фазе радова фрескописања.

Поред великих празника који су обележили овај месец Преображење Господње (19. август 2009.) је био посебан у томе. Света Литургија је почела у 8.30 часова. Служили су: нови парох сремчански јереј мр Никола М. Гаврић који је дошао из Зворничко-тузланске епархије на место првог пароха, а уместо о. Дејана који је отишао на Нови Београд. Овом приликом исповеђен је и причешћен велики број верника. Уз нафору, свим присутнима подељено је и освећено грожђе које је и ове године, по традицији, највећи део обезбедио хаџи-Милан са породицом.

Новог пароха, магистра социологије Николу М. Гаврића у дужност је увео наш намесник 01. августа 2009. године. Отац Никола је ожењен супругом Дијаном и има две кћери Гордану и Ксенију.

Све фасадерске радове на Цркви, капели и Парохијском дому, својим добровољним радом обавили су: Драгиша и Јовица Кијачић, Ратко Недељковић и г. Саво са породицама.

На крају месеца августа (31. августа)  после Св. Литургије извршен је призив Духа Светога за срећан и Богом благословен почетак школске године за наше ученике. Том приликом у Храму је било доста ђака са својим вероучитељима и свим присутним малишанима је подељено око 200. распореда часова са молитвом пре и после учења.

Месец септембар 2009. – сунчан и топао. Поред редовних богослужења, време које нам је Господ подарио је дозволило да у овом месецу обновимо зеленило у порти, да разројимо још једну кошницу и оберемо наше бадеме. Вадили смо и саће из наших кошница, стављали у тегле, и то нам је сада главна посластица у Цркви.

Оно што је значајно још у овом месецу је и аудиција коју је организовао хор Храма. Том приликом наша Црква и хор су обогаћени за још двадесетак нових чланова, и деце и одраслих.

24. октобра наши свештеници, протојереј – ставрофор Мирослав и јереј мр Никола М. Гаврић обавили су групно крштење 30. деце ученика из две основне школе у Сремчици.

Иницијативу су покренули вероучитељи из две основне школе у Сремчици а са благословом Његовог Преосвештенства Епископа хвостанског Господина Атанасија – председника катихетског одбора.

После крштења сва деца су послужена слаткишима у црквеној сали.

15. новембра 2009. године, у 10.45 Српска Православна Црква остала је без врховног поглавара. Његова Светост Патријарх Српски Господин ПАВЛЕ преминуо је у 95. години после дуге и тешке болести.

На чело СПЦ изабран је 3.12.1990. као 44. патријарх.

Одар Патријарха Павла
у Саборној цркви

У Саборном храму, уз жалост и јецаје дочекано је тело упокојеног Патријарха Павла

Више хиљада људи је чекало испред Саборне цркве да се поклони Патријарху

Иако му је патријарашка дужност припала у једном од најтежих периода савремене српске историје, за 19. година, колико је био на челу СПЦ, у Србији и расејању обновљено је и основано неколико епархија, обновљена је Богословија на Цетињу, отворена је  Духовна академија у Фочи, као и Богословија у Крагујевцу.

Постао је саборни симбол СПЦ, јер су се, његовим доласком на патријарашки престо коначно после вишедеценијског раскола, измириле расколничке српске цркве у Америци и Аустралији.

Са собом је увек носио Св. Писмо и молитвеник. Није био захтеван, него сиромах. Сам себи је спремао храну, крпио одећу, поправљао ципеле и возио се градским саобраћајем као и његови верници.

У Београду при СПЦ, патријарх Павле је покренуо Академију за уметност и конзервацију, а на његову иницијативу враћена је веронаука у школе после пуних пет деценија.

Бавио се научним радом а међу његовим објављеним делима је „Монографија о манастиру Девичу“, студија из Летургике 1972, из које је касније настало  тротомно издање „Да нам буду јаснија нека питања наше вере“ – 1998. Познате су и збирке беседа „Живот по Јеванђељу“ и „Молитве и молбе“ које су објављиване и као допуњена издања.

Дуго је био председник комисије Светог синода за превод Светог писма Новог завета који је црква званично одобрила и објавила 1984. године.

Имајући у виду многобројне заслуге патријарха Павла, посебно његов научни и богословски рад, Богословски факултет СПЦ у Београду доделио му је 1998. године звање почасног доктора богословља.

Остаће упамћен по својој смерности, скромности и благости, које су га сврставале у ред највећег духовника нашег времена, истинског православног пастира и мисионара.

Често је истицао да је „наша отаџбина горе“, опомињући да требамо пазити какав земаљски живот водимо, да се: „једног дана, кад изађемо пред претке, не постидимо ни ми њих, нити они нас“.

Под ведрим небом на празник Светог Павла исповедника, 19. новембра 2009. године у 13.50 у порти манастира Светог Архангела Михаила у Раковици сахрањен је Његова Светост Патријарх српски ПАВЛЕ.

Више од 600.000 људи испратило је свог патријарха на вечни пут. Били су присутни Срби из свих крајева света, званичници, црквени великодостојници, уметници, спортисти, радници, старци и деца.

На врачарском платоу одакле је 1594. Синан Паша расуо пепео спаљених моштију Светог Саве, сабрали су се Срби да испрате свог патријарха. Овде је одржано опело после којег је поворка са ковчегом уснулог патријарха кренула ка Раковици у вечној светлости.

Колона се кретала од Саборне цркве до Храма Светог Саве
на Врачару

Више од 600.000 људи било је присутно на сахрани
Патријарха ПАВЛА

Непосредно пред упокојење патријарха ПАВЛА, наш свети Храм посетио је његов велики пријатељ архимандрит ЈОВАН (Радосављевић) игуман манастира Благовештење.

Ово је за нас била велика радост да тако велики духовник посети нашу цркву и Сремчицу.

Архимандрит ЈОВАН са нашим прото-ст. МИРОСЛАВОМ, старешином Св. Храма

20. децемра 2009. године на место трећег пароха сремчанског постављен је протојереј Деливоје Рајак, који је био парох при храму Свете Петке на Чукаричкој падини.

У дужност га је увео Архијерејски намесник београдско – посавски, Високопречасни Господин Протојереј – ставрофор Бранко Митровић.

Отац Деливоје је постављен на место претходног свештеника јереја Божидара Веселиновића који је премештен за пароха при храму Св. Великомученика Георгија на Бежанијској коси на Новом Београду.

И на крају; важно је поменути да је на изложби мозаика у граду Равена у Италији  овог лета Господњег, представљен мозаик Гостољубље Аврамово  и Благовести Пресветој Богородици а који краси улаз нашег храма. Аутор мозаика је сестра Оливера Гаврић Павић.