Молитве ПДФ Штампа Ел. пошта

Молитва при уласку у храм

Свакодневна молитва

Молитва Светог Свештеномученика Кипријана против враџбина

Свакодневна молитва

Породична молитва

Псалам 50.

Молитва јутарња Филарета, митрополита московског

Како се молимо помоћу бројанице

Молитва при уласку у храм

Обрадовах се када ми рекоше:Хајдемо у Дом
Господњи.
А ја ћу ући у Дом Твој по милости
Твојој,Господе,научи
ме истини Твојој и исправи пут мој пред Тобом због
непријатеља мојих,те да без сметње прослављам Једино
Божанство: Оца и Сина и Светога Духа,
сада,свагда и навек века.
Амин
врх стране

Свакодневна молитва

Научи ме да се правилно односим према својим родитељима и својим ближњима, да никога не разгневим и ожалостим.
Господе дај ми снаге да поднесем замор данашњег дана и све што се у току дана догоди.
Управљај мојим мислима и осећањима и у свим делима и речима.
Не допусти да у непредвиђеним случајевима заборавим да све бива по Твом допуштењу.
Господе дај да мирно примим све што ми донесе данашњи дан и да се потпуно предам Твојој светој вољи.
Упућуј ме и помажи сваког часа у току овог дана. Било какве вести да добијем, научи ме да их примим мирно и са чврстим уверењем да све бива по Твојој светој вољи.
Управљај мојом вољом и научи ма да се молим, да верујем, да се надам, да трпим, да праштам и волим.
АМИН.
врх стране

 

 

Молитва Светог Свештеномученика Кипријана против враџбина

ВЛАДАРУ ГОСПОДЕ ИСУСЕ ХРИСТЕ, БОЖЕ НАШ,
СВЕДРЖИТЕЉУ И УПРАВИТЕЉУ СВЕГА,
СВЕТИ И СВЕПРОСЛАВЉЕНИ,
ЦАРЕ НАД ЦАРЕВИМА И ГОСПОДАРУ НАД ГОСПОДАРИМА ,СЛАВА ТЕБИ!

Ти који обитаваш у безграничној светлости и неприступној грмљавини, Тебе гледају хиљаде Сила и милијарде Светих Ангела и Архангела. Сада Ти се ,пак, молим и преклињем Те Боже наш, да моја молитва пред Тобом ,  Боже и Господе Милости, буде као жртва благоугодна Теби. Сваки човек који има духа нечастивог да се сасвим очисти са целим домом својим. Ако је везан враџбином или злим делима или магијом или је спутан од  седамдесет и две клетве зависти и омађијан и носи у себи триста шездесет и пет речи враџбине, које су на штету и пропаст слугу Божијих ( име) са свим домовима њиховим. Где год се прочита ова усрдна молитва моја пред  Благодаћу Твојом , одмах да се ослободи сав народ и место од сваког гнева и болести и сваке свезе враџбина и бајања и магије, сваког урока и злог језика, пакости, немара и лењости, разузданости, неразборитости, слабости  и безнађа, сваке неправде и сваке заблуде или преваре, или препреке долазеће од ђавола, као и слуге Божије ( име) са свим домовима својим. И да буду разрешени и избављени у има Оца и Сина и Светога Духа .
АМИН.
врх стране

Свакодневна молитва

Господе дај да мирно примим све што ми донесе данашњи дан и да се потпуно предам Твојој светој вољи.
Упућуј ме и помажи сваког часа у току овог дана. Било какве вести да добијем, научи ме да их примим мирно и са чврстим уверењем да све бива по Твојој светој вољи. Управљај мојим мислима и осећањима и у свим делима и речима.
Не допусти да у непредвиђеним случајевима заборавим да све бива по Твом допуштењу.
Научи ме да се правилно односим према својим родитељима и својим ближњима, да никога не разгневим и ожалостим.
Господе дај ми снаге да поднесем замор данашњег дана и све што се у току дана догоди.
Управљај мојом вољом и научи ма да се молим, да верујем, да се надам, да трпим, да праштам и волим.
АМИН.
врх стране

Породична молитва

Господе,погледај на нашу породицу која је овде окупљена. Захваљујемо Ти Боже,за ово место у коме живимо,за љубав која нас међусобно везује,за мир овога дана,за наду са којом очекујемо сутрашњу зору. Захваљујемо Ти  за здравље,за посао,за храну,за ведро небо који нам живот чине лепшим и веселијим. Хвала за наше пријатеље у свим крајевима света,и за све оне који нас са љубављу помажу. Господе,дај нашој малој заједници обиље мира.Очисти срца свих нас од потајне мржње. Пошаљи нам милост Твоју и научи нас да обуздамо себе и да будемо истрајнији. Нама,који вређамо друге,дај снаге да не осуђујемо и да праштамо онима који нас вређају. Нама,који често заборављамо друге,помози да подносимо када они нас забораве. Подари нам храброст,радост и душевни мир. Помози нам да сачувамо своје пријатеље,а срца наших непријатеља омекшају. Благослови сваки наш добар труд.

Дај нам снаге да мирно сачекамо оно што мора доћи,како бисмо били храбри у опасностима,истрајни у подношењу патњи,обуздани у гневу и како бисмо у свим животним променама,све до саме смрти,били исправни и волели једни друге.Како деца свога оца,ми Те молимо за помоћ за милост,Христа ради.
АМИН.
врх стране


Псалам 50.

Помилуј ме, Боже, по великој милости
Својој, и по обиљу милосрђа Свога
очисти безакоње моје. Опери ме добро од
безакоња мога, и од греха мога очисти ме.

Јер безакоње моје ја знам, и грех је мој
стално преда мном. Теби јединоме сагреших, и
зло пред Тобом учиних. Да се оправдаш у
речима Својим, и победиш кад будеш судио.
Гле, у безакоњу зачет бих, и у гресима роди
ме мати моја. Гле, истину љубиш, и јављаш
ми незнано и тајно премудрости Твоје.

Покропи ме исопом, и очистићу се; умиј ме, и
бићу бељи од снега. Дај ми да слушам радост
и весеље, да се обрадују кости потрвене.
Одврати Лице Твоје од грехова мојих, и
сва безакоња моја очисти. Срце чисто саздај
у мени, Боже, и Дух прав обнови у утроби
мојој. Не одбаци ме од Лица Твога, и Духа
Твога Светога не одузми од мене. Дај ми
радост спасења Твога, и Духом племенитим
учврсти ме. Научићу безаконике путевима
Твојим, и безбожници ће се обратити к Теби.

Избави ме од крви, Боже, Боже спасења
мога, обрадоваће се језик мој правди Твојој.

Господе, отвори усне моје, и уста моја
казиваће хвалу Твоју.
Јер да си хтео жртве, ја бих Ти принео;
за жртве паљенице не мариш. Жртва је Богу
дух скрушен; срце скрушено и унижено
Бог неће одбацити. По благовољењу Своме,
Господе, чини добро Сиону, и нека се подигну
зидови Јерусалимски. Тада ћеш благоволити
жртву правде, приносе и жртве свеспаљенице,
тада ће принети на жртвеник Твој теоце.

врх стране

МОЛИТВА ЈУТАРЊА Филарета, митрополита московског

Господе, дај ми да мирно примим све сто ми данашњи дан донесе, и да се потпуно предам Твојој светој вољи. Упућуј ме и помажи свакога часа у току овог дана. Управљај мојим мислима и осећањима у свим делима и речима. Не допусти да у непредвиђеним случајевима заборавим да све долази од Тебе.

Научи ме да се правично односим према ближњем, да никога не разгневим и не ожалостим. Господе, дај ми снаге да поднесем замор данашњег дана, и све што се у току дана догоди. Управљај мојом вољом и научи ме да се молим, да верујем, да се надам, да трпим, праштам и волим.

Господе, дај ми да будем ОРУЂЕ ТВОГА МИРА : ДА ТАМО ГДЕ ЈЕ МРЖЊА СЕЈЕМ ЉУБАВ, ГДЕ ЈЕ ВРЕЂАЊЕ - ПРАШТАЊЕ, ГДЕ ЈЕ РАЗДОР - СЛОГУ, ГДЕ ЈЕ ОЧАЈАЊЕ - НАДУ, где је тама - светлост, где је жалост - радост.

О, Божански Учитељу, немој никада да мене теше, него да ја друге тешим; немој да мене разумеју, него да ја друге разумем; не да мене љубе, него да ја друге љубим. Јер када праштамо, онда се нама прашта, када дајемо, онда добијамо, а када умремо, онда се рађамо за живот вечни.

Душе Свети, буди ми на помоћи да данашњи дан посветим Господу и Спаситељу.

Господе Исусе Сине Божији, боље је не живети, него живети без Тебе и против Тебе. Захваљујем Ти, Боже, за дар овога дана и за све добро које ћеш ми помоћи да данас учиним.

Избави ме, милостиви Боже, од жеље за угодношћу и удостој ме да у сваком тренутку будем спреман да се ради Тебе и ближњега одрекнем себе, јер си ми за ту службу и дао живот. Помози ми да одбацим од себе све што није Твоје, а што је Твоје да примим у дубокој вери, нади и љубави.

Дај ми храбрости да Ти постојано служим: да ставим правду изнад користи, да ставим остварење племенитих дела изнад тренутних задовољстава, да ставим друге изнад себе и испуним Твоју заповест о љубави.

Учини да светлост Твоје лепоте, доброте и љубави засја у мојој души. Амин!

врх стране

Како се молимо помоћу бројанице

БРОЈАНИЦЕ

МОЛИТВА помоћу бројаница једна је од најстаријих начина молитве, који нарочито негују православни монаси. Саме бројанице имају симболички карактер. Обично су црне боје и тиме нас упућују да водимо трезвен и озбиљан живот у непрестаном покајању. Бројанице су исплетене од чисте вуне, што нас подсећа да смо ми словесне овце Доброг Пастира Господа Христа који је сам као Јагањац Господњи пострадао за нас и избавио нас од вечне смрти. Мале бројанице које имају и до 50, 100 или 300 чворића. По једном старом предању био је један монах који је желео да начини вунену бројаницу да би одбројавао своје молитве, али ђаво му је стално развезивао чвориће које би исплео. Једном му се јавио анђео и научио га да плете чворић који се састоји од седам уплетених крстова. То је један од најкопликованијих чворова на свету. Овакву бројаницу ђаво није могао да расплете.

КАКО СЕ МОЛИМО ПОМОЋУ БРОЈАНИЦЕ

Поред молитава које се налазе у молитвенику и редовно се читају у одређено доба дана, Црква Христова благосиља својим верницима да све своје молитве могу надопунити или заменити кратким молитвама које се више пута учестало и сабрано понављају. Оне нам омогућавају и помажу да се лакше саберемо умом на саме речи молитве, како нам ум не би лутао.

Како, дакле, да започнемо молитву?Сабравши мисли, узмемо левом руком куглицу бројанице (или крстић), држећи је лагано између палца и кажипрста. Осенимо се знаком крста десном руком и тихо почнемо молитву одбројавајући сваку поједину молитву једним чворићем.

Најуобиченија молитва којом се молимо ''на бројанице'' је Исусова молитва која гласи: ГОСПОДЕ ИСУСЕ ХРИСТЕ, СИНЕ БОЖЈИ, ПОМИЛУЈ МЕ ГРЕШНОГА! Или у краћем облику: ГОСПОДЕ ИСУСЕ ХРИСТЕ, ПОМИЛУЈ МЕ!

Исусова молитва је најважнија молитва сваког хришћанина. Она по црквеним правилима може да замени све друге. Будући освећена самим именом Христа Бога, она у наше срце низводи божанску благодат и уноси неисказани душевни мир када се учестало понавља. Многи православни хришћани толико су се навикли на ову молитву да непрестано имају у свом срцу и на уснама име Исуса Христа, па чак и за време сна, јер када се човек навикне на њу честим изговарањем она постаје механизам који се одвија као нпр. процес дисања. Највећа сила ове молитве лежи у самоме имену Исуса Христа, које изгони из нашег срца сваку смутњу и немир и уноси божански мир.

врх стране

Поред Исусове молитве уобичајено је да се хришћани моле Пресветој Богородици и светитељима и то на следећи начин:

ПРЕСВЕТА БОГОРОДИЦЕ СПАСИ МЕ ГРЕШНОГА,. СВЕТИ (име светитеља) МОЛИ БОГА ЗА МЕНЕ ГРЕШНОГА.

Помоћу бројанице можемо да се молимо за своје ближње и свој народ и то тако што на првом чворићу бројанице изговоримо следеће речи:

ГОСПОДЕ ИСУСЕ ХРИСТЕ ПОМИЛУЈ СЛУГУ (слуге, слушкиње, народ) свога – (име или више имена са списка), а на осталим чворићима не понављамо име онога за кога се молимо ако их има више, већ говоримо: ГОСПОДЕ ИСУСЕ ХРИСТЕ ПОМИЛУЈ ПОМЕНУТЕ СЛУГЕ СВОЈЕ.

Такође, можемо да се молимо за упокојене сроднике: ГОСПОДЕ ИСУСЕ ХРИСТЕ УПОКОЈ ДУШЕ УСНУЛИХ СЛУГУ СВОЈИХ (имена), а даље ГОСПОДЕ ИСУСЕ ХРИСТЕ УПОКОЈИ ДУШЕ ПОМЕНУТИХ СЛУГУ СВОЈИХ.

Међутим, молитва ''на бројанице'' може да се практикује на сваком месту и у свакој ситуацији. У аутобусу, возу, чекаоници, приликом шетње или чак неког разговора у коме активно не учествујемо. Многи хришћани пред спавање осене крстом своју постељу и легну у постељу заједно са бројаницом, тихо се молећи док не заспу.

Укратко речено, можемо се молити увек и свугде, а да то нико други не зна осим Бога и нас самих. Свако намерно привлачење пажње других људи око нас приликом молитве страно је духу истинске молитве, коју морамо да вршимо у покајању и смирењу, скромно и тихо у ''тајној одаји срца свога''.

Заправо, најбољи начин да се научимо молитвама јесте да је понавњамо без обзира да ли успевамо да се саберемо или не. Ко што кап по кап воде може да издуби и најтврђи камен тако и учесталост молитве, без обзира колико нам је она још била расејана, може да доведе до чисте и сабране молитве. Бројаница се може у тренуцима када је не користимо држати у џепу, или ако је мала, око руке.

Немогуће је стећи ни једну хришћанску врлину без благодати Божије, а њу добијамо првенствено молитвом. Зато је МОЛИТВА – ЦАРИЦА ВРЛИНА која нас узводи ка самоме Богу и сједињује са Њим.

врх стране